Menu English

Ik heb psychische klachten

Snel in paniek raken, je (faal)angstig voelen, weinig concentratie, slecht slapen, geen overzicht houden, maar ook symptomen van een depressie, angststoornis, of andere psychische problemen. Logisch dat die het studeren lastig(er) kunnen maken. Lees hier wat je kunt doen om toch zo goed mogelijk te studeren.

Hulp bij psychische klachten

Heb je bijvoorbeeld psychische klachten en beïnvloeden die je studie? Maak dan een afspraak met een studentendecaan. Wij kunnen samen met jou een plan maken over wat je kunt doen om die klachten te verminderen. Een mogelijk optie is hulp via het GGZ-spreekuur van de Hogeschool. Hier kun je, in maximaal vijf gesprekken, in gesprek met een basis of GZ-psycholoog die je alvast wat op weg kan helpen. Daarnaast kunnen we je helpen met een verwijzing via de huisarts naar verdere hulpverlening. Wij kunnen je ook aanmelden voor een keuzevak als er al bekend is wat er speelt, maar je extra tools nodig hebt om toch te kunnen studeren.

Extra ondersteuning

Een decaan kan je helpen met een goed plan van aanpak, maar kan ook voorzieningen voor je adviseren. Als je bijvoorbeeld door je depressieve klachten veel moeite hebt met concentreren, helpt het je misschien om tijdelijk extra tentamentijd te krijgen. Of wanneer je in therapie bent en daardoor onderwijs mist, kan het handig zijn om lessen bij een andere klas te volgen of een vervangende opdracht te maken.

Lukt het studeren niet (meer) door je psychische klachten?

Kom dan ook langs de decaan. De decaan kan je helpen met de beslissing (tijdelijk) te stoppen met je studie , en kan onderzoeken of je in aanmerking komt voor een voorziening aangaande je studiefinanciering, zoals een verlenging van je prestatiebeurs of een kwijtschelding van (een deel van) je studieschuld.

Studentenwelzijn biedt ook activiteiten aan tegen psychische klachten! Bekijk ze hier.

Heb je vragen? Neem contact op met je studentendecaan of plan een afspraak in.